Zidul Tabiei

Publicat pe Actualizat pe

Giurgiu este un oras destul de vechi desi asta nu se vede nicaieri. Ba ca a fost plimbat de la turci la valahi, ba ca a fost ars de cateva ori, ba ca a venit comunismul si a stricat mai mult decat toti turcii la un loc, cert e ca n-a ramas niciun vestigiu istoric sa stea bat, piatra peste piatra. Deci, turism, ioc, n-ai ce vedea, cu doua-trei exceptii, care si alea se vor spulbera cat de curand din lipsa de interes si din prea-plinul de prostie ale celor responsabili.

Toti giurgiuvenii au auzit de strada Tabiei, dar putini stiu de unde ii vine numele. Chiar p-acolo prin zona, au ridicat rusii, acum vreo 250 de ani,  un zid (zid=tabie in limba turca) care sa apere orasul. Mai inainte orasul era aparat de  Cetatea de pe insula aka Cetatea lui Mircea , care, odata cu aparitia artileriei ca arma de lupta, nu mai putea sa faca fata. Asa ca vin rusii si angajeaza nistre austrieci sa proiecteze un zid, care sa-i apere pe romani de turci. Ce incurcaleala de natii! Zidul ar fi rezistat mult si bine, dar odata trecut pericolul, locuitorii s-au apucat sa scoata piatra cu piatra si sa-si faca fundatii la case. Toate casele vechi din Giurgiu au la temelii bucatele din fostul zid de aparare al orasului.

Pana in zilele noastre cand din zid a mai ramas un morman de pietre, casa foarte primitoare pentru o puzderie de soparle. De ce nu stie mai nimeni de el? Bucata de zid supravietuitoare se afla in curtea D.A.D.P-ului, accesul e inchis publicului, da-l naibii de morman de pietre!

De ce nu au daramat si bucata asta de zid? Tine un mal de pamant care altfel s-ar prabusi. L-am intrebat pe muzeograful Paunescu (de unde am toate informatiile, doar nu va imaginati ca bubui de istorie…) daca Zidul are vreo valoare. Cica da, dar el nu poate face pentru salvarea zidului, ar fi un pestisor in lupta cu niste rechini.

Vestea buna este ca in apropiere se va ridica in curand un mare si frumos mall.

Reclame

Un gând despre „Zidul Tabiei

    Lala a spus:
    3 Aprilie 2010 la 9:13 AM

    Paste fericit Adra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s