Carte pentru Craciun

Publicat pe

Va ganditi ce sa mai puneti in desaga Mosului? O carte este intotdeauna  binevenita, una despre Mos Craciun este foarte potrivita, iar cartea lui Mauri Kunnas este fermecatoare. Eva tocmai a cerut-o la povestea de dimineata, noi o avem de doi ani si nu ne-am plictisit de ea. Recenzia a aparut si pe bookblog  iar cartea este de gasit la Editura Cartea Copiilor

Deşi recunosc că, la multe dintre poveştile citite fiicei mele, casc în secret şi pândesc furişat dacă ritmul respiraţiei ei devine relaxat, nerăbdătoare să mă întorc la lecturile mele şi sătulă de clişeele cu prinţi şi prinţese, cartea despre Moş Crăciun ne-a prins pe amândouă. Are umor, povestea are fir, nu se cramponează în mitul modern şi ilustraţiile sunt extraordinare. Iniţial, mi-am zis că este puţin probabil ca o carte să cuprindă o grupa aşa de mare de vârstă şi să fie şi pe placul prichindeilor de 2 ani şi al şcolarilor de clasa a II-a, dar citită la nesfârşit, mi-a confirmat prima impresie de carte bună care ţi se lipeşte de suflet, fie că eşti copil, părinte sau bunic.
Răspunsuri pentru curioşi

Numai un finlandez putea să răspundă atât de bine la toate întrebările pe care copiii şi le pun despre Moş Crăciun. Unde locuieşte? In Laponia finlandeză, într-un sat de căsuţe roşii, numit Korvantunturi. Cum reuşeşte să fabrice atâtea milioane de cadouri? Nu e singur, ci îl ajută spiriduşii, „vechi spirite ocrotitoare ale caselor şi pădurilor, retrase, cu timpul, din calea oraşelor tot mai multe şi mai mari din sud şi stabilite in liniştea meleagurilor din nord.”

Cum poate Moşul să ajungă la fiecare copil în noaptea de Crăciun? S-a modernizat, are avion pentru continentele mai îndepărtate, elicopter care îl duce pe insule şi sania vrăjita trasă de reni, toate pline ochi de cadouri.

Ştie Moş Crăciun dacă sunt sau nu cuminte? Sigur că ştie, aşa cum unii spiriduşi sunt tâmplari, tipografi sau vopsitori, alţii sunt un pic spioni, vin pe nesimţite în casele copiilor şi ascunşi în cele mai nebănuite locuri, trag cu ochiul şi se duc apoi să-i spună Moşului ce au văzut. Cum citeşte Moş Crăciun scrisorile trimise de copiii din toate colţurile lumii, doar nu vorbeşte o sută de limbi străine? Nu, sigur că nu, unii spiriduşi sunt traducători şi nici un copil nu trebuie să-şi facă griji pentru greşelile gramaticale, dacă spiriduşii cărturari nu se descurcă, pot cere ajutorul învăţaţilor de Universitatea din Helsinki.

Învăţarea prin joacă

Cartea nu plictiseşte prin pilde sau limbaj pedagogic, totuşi copilul o să înveţe câte ceva despre tradiţiile popoarelor nordice, despre reni, care sunt continentele, ce este aurora boreală şi, mai ales, cât suflet se pune în fabricarea jucăriilor. O să zâmbiţi cu sigurantă la imaginea unui Moş Crăciun umanizat, care se duce la pescuit doar ca să scape de repetiţiile orchestrei de spiriduşi-suflători, se dă cu cremă antireumatică şi primeşte, chiar şi el, un cadou simbolic, o loţiune de ras.

Iar ilustraţia e ca un vis de copil, fiecare pagină e plină de scene colorate cu spiriduşi, animale şi jucării, desenate cu migală şi atât de detaliat incât puteţi inventa zeci de alte poveşti pornind din orice colţ doriţi sau veţi avea plăcuta surpriză să-l vedeţi pe zburdalnicul familiei vrăjit, minute în şir, de imaginile din carte.

 

Nici nu contează că iarna este pe trecute sau că suntem în mijlocul verii, nu este vorba de cartea clasică de Crăciun, cu colinde şi poze drăgălaşe cu Moşi rubiconzi, această poveste este scrisă şi desenată cu un har care poate convinge şi un adult că Moşul încă există.

Anunțuri

7 gânduri despre „Carte pentru Craciun

  ch_dana a spus:
  12 Decembrie 2011 la 11:15 AM

  Faina…de luat. Deocamdata suntem la colectia Miffy…:)

   adra_bell a răspuns:
   12 Decembrie 2011 la 7:07 PM

   Oooo, Miffy e hit la varste mici. Eva a iubit-o mult pe Miffy

  Lacrima Pausan a spus:
  12 Decembrie 2011 la 12:54 PM

  In desaga cu ea 🙂 Multumim!

  ralu' a spus:
  12 Decembrie 2011 la 1:53 PM

  Ce faina-i! O cautam, merci.

   adra_bell a răspuns:
   12 Decembrie 2011 la 7:08 PM

   de pe net, vezi ca ei ofera mereu o carte gratis, ceva de genul asta.

  Carte pentru Craciun « About Eva | CatalogWeb.info a spus:
  12 Decembrie 2011 la 2:16 PM

  […] original se afla aici: Adauga un anunt gratuit sau vezi sursa acestui articol aici: Carte pentru Craciun « About Eva Articole asemanatoareScrisoare Mos Craciun Alege cadouri de craciun, trimite scrisoare catre mos […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s