Taietorul de lemne

Publicat pe Actualizat pe

– Si aveti pereche? El e baiatul, nu-i asa?
S-a oprit la marginea potecii din padure si ne priveste binevoitor, tinand o toporisca in mana. Zambetul ii lumineaza obrazul brunet si neras, vorbeste mult gesticuland cu mana libera, agitand prin fata noastra maneca lalaie si zdrentuita a unui pulover de culoare incerta.
– Sa va traiasca, ca maine creste si va face nepotei! Saru’mana, doamna! ma adordeaza un pic umil, asa cum o fac multi din etnia lui, cei mai varstnici, cu acel respect necuvenit care ma face mereu sa ma simt nelalocul meu. Aveti grija sa nu se sperie copiii, mai incolo e o cioara in apa.
O cioara in apa? Ce ar putea face o cioara in apa ma intreb perplexa. Dunarea a inundat plajele, a urcat cei doi metri de diferenta de nivel si acum balteste aruncand in padure gunoaiele aduse din amonte.
– O cioara moarta?
– Nu, doamna! rade ca de o gluma buna. E gineri-miu! Pescuieste.
Intorc capul si mai mult decat de o cioara enorma plutind pe apa ca o rata, asa cum imi imaginasem pentru o secunda, sunt surprinsa de imaginea unui barbat stand in apa pana la brau, printre copaci.
– Uau, chiar e in apa! ma mir naiv
– a, nu va faceti griji, e imbracat bine.
Barbatul scoate un un fel de minciog urias dar gol, il examineaza cu atentie si impasibil il cufunda la loc.
– Sta de doua ore acolo, a prins de-o prajeala, il ironizeaza socrul cel volubil.
– Peste serios sau obletei?
– Obletei, domnule, ce sa facem, ne pitim si noi p-aici, astia, una-doua, pun interdictie la pescuit, bulgarii pescuiesc tot anul, pe noi ne fugaresc ca pe hoti. Sa va traiasca copilasii si voi sa va iubiti mult si la batranete!
Se apleaca si incepe sa curete cu toporisca crengile mai groase.
– Asa-i cu astia harnici, isi strang lemne pentru iarna viitoare. Ia in brate crengile curatate, imbratisandu-le de puloverul zdrentuit si le aseaza tacticos pe portbagajul unei biciclete ruginite.
Ginerele mai scoate o data minciogul gol, apa murdara balteste pana aproape de picioarele noastre, impingand pe poteca ambalaje roase, sticle de plastic, doze strivite de Coca-Cola.

pescar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s