Cazematele

Publicat pe Actualizat pe

O iei pe ulita pe la tușa Dura, si strabati toata ulita prafuita pana la capat, la intrarea pe dig. E drum scurt, prin praful verii, fierbinte si presarat cu balega de vaca. Odata cu ultimul stalp de electricitate in varful caruia si-a facut cuib gospodaresc o familie de berze, in fata se deschide terasa care coboara spre Dunare, cultivata cu porumb, vii aproape salbatice, cu aer medieval de la oamenii care inca mai apasa pe plug si mana caii cu biciul. Femei cu broboade negre stau aplecate pe sapa. In fata, padurea zavoi care margineste Dunarea, in dreapta, avem noi o vie cu doi nuci roditori pe care n-apuc sa-i bat niciodata din cauza rudarilor. In stanga, pescaria acum paraginita, garla spre care alergam cand eram copii. Pana-n pescarie, pe coama terasei, acesti doi monoliti stranii, cu ochi rotunzi prin care altadata ieseau tevile pustilor. Cazematele din primul razboi mondial ne aprindeau imaginatia si am facut planuri detaliate de cucerire. Ne-a oprit numai spaima ca ar fi locuite de fantomele nemtilor ucisi acolo.
La doi km de Giurgiu, in Slobozia, nu cred ca stiu multi giurgiuveni de ele, sunt inscrise in repertoriul arheologic romanesc. La cazemate sau pe „drumul vacii”, pe acolo se duc vacile la pascut, in balta.

Erata, un an jumate mai tarziu.

In urma discutiei cu un istoric de la Muzeul Giurgiu mi s-a confirmat ca in al doilea razboi mondial s-au construit cazematele. In aceasta zona strategica pentru apararea orasului, in razboaiele ruso-turce, au fost construite fortificatii de pamant, ulterior distruse de sistematizarea comunista care a redat astfel terenul pentru agricultura.

cazemata1

cazemata2

Reclame

2 gânduri despre „Cazematele

    aiciincerceu a spus:
    28 aprilie 2013 la 6:39 PM

    ce frumos curge descrierea, m-ai dus cu tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s