Lebăda

Publicat pe Actualizat pe

Majestatea sa plutea nepăsătoare așa cum obișnuiesc mii de surate de-ale ei. Grațioasă, cu gîtul ei lung, albă in lumina serii. Vin în fiecare iarnă, dar rar vezi una atât de aproape de mal. M-am dat jos repede și am tras-o in poză pe deasupra parapetului, cu mâinile tremurând de nerăbdare, am experiențe nereusite cu animalele sălbatice, vulpile fug de mine, iepurii o zbughesc ca apucații, fazanii zboară ca niște nemernici, nici măcar amărâtele de pupeze locale nu stau sa fie micile mele vedete foto.
– Nu fuge! Nu vrei să coborâm pe mal să o vezi mai bine?
Mergem cu mașina câțiva zeci de metri, pe un drum paralel cu malul canalului. De o parte și de alta a drumului sunt aruncate mormane impresionante de gunoaie, impresionante si pentru puținul timp în care s-au strâns, astă-toamnă nu erau acolo, și pentru cantitatea enormă, aduse de mașini care le aruncă regulat acolo, cea mai apropiată zonă locuită e la distanță considerabilă.
Cobor repede pe mal, instruind-o pe Eva să nu țipe, să nu o sperie pe frumoasă. Nu ne bagă în seamă, ca și cum nu ne-ar fi văzut, îndepărtându-se prudentă dar agale, trimițănd spre noi cercuri fine de apă. Îi povestesc Evei despre lebede cât timp pasărea își scufundă capul în apă, apoi mai plutește maiestuoasă câțiva metri încoace și încolo.
Urcăm înapoi pe drum, și Eva se duce într-o grămadă pe rumeguș proaspăt aruncat.
– Uite un cățel!
– Vino repede, lasă cățelul, hai să vedem dacă lebăda mai este acolo!
Și plecăm, uităndu-ne amândouă după lebădă, eu știind dar nedorind să văd, ea neștiutoare, deturnată de mine.
Să plec cu imaginea grației albe pe retină, să uit de cățelușul scheletic care trăgea de hoitul umflat al unei pisici, în spatele grămezii de rumeguș, să-i ascund ei oribilul, indreptăndu-i privirea spre frumusețe.
Va afla și asta, dar mai târziu, nu-i nevoie să știe deocamdată că oroarea e alături, de cealaltă parte a frumuseții, e suficient doar să întorci capul.

lebada1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s