Sapunarita si alvita

Publicat pe

Stiu sarbatorile religioase dupa mancarea specifica. Ca sa explic putin, am crescut la tara, unde fiecare sarbatoare avea farmecul ei si o parte importanta in farmecul asta era mancarea adusa de „imparteala”. Scopul initial, de pomana data celor saraci, s-a cam pierdut, imparteala, desi ritualica, cu lumanare, era un schimb de farfurii intre vecini.
De Lasata Secului, in farfurie se gasea si o bucata de alvita, de 9 martie se imparteau mucenici, de Rusalii orez cu lapte si legaturi de cirese si asa mai departe. Ieri dimineata, trecand prin piata sa cumpar cepsoare, am vazut taraba cu alvita si n-am rezistat tentatiei. Nu chiar traditionala, alvita traditionala este beton de tare, iti raman plombele in ea, dar mirosea frumos si tanti alvitareasa s-a jurat ca este facuta cu ciuin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru ca alvita aceea delicioasa, cu gust de copilarie pe care o stiu eu, se facea cu sapunarita sau ciuin, mai precis se foloseste radacina plantei, se fierbe iar lichidul rezultat contine saponine si are proprietati spumante. Se amesteca extractul de ciuin/sapunarita cu un sirop de zahar incalzit la o anumita temperatura si se bate, pana devine alb si se trage in fire lungi. Asta-i delicioasa alvita, diferita de nuga sau de halva.
Nu m-as incumeta sa fac alvita in casa, desi sapunarita creste aiurea, peste tot, dar daca o vedeti si o smulgeti cu radacina, am doua retete delicioase care par sa merite: natef si halva cu susan

Alvita sau halvita este un dulce traditional in Balcani. In trecut, era vanduta de negustori ambulanti turci, bulgari si albanaezi, care mergeau pe strazi si-si strigau marfa, dar isi faceau veacul mai ales pe langa scoli. Se numeau alvitari si se asezau pe vine, in sir, alaturi de alti negustori: bragagii, salepgii, rahagii, merari, simigii in asteptarea clientilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s