Ora de religie in scolile din lume

Publicat pe Actualizat pe

Am tot scris despre cat de nemultumita am fost de predarea religiei in scoala, la modul in care se preda acum. Am fost curioasa ce se intampla in alte tari si mi-am luat la intrebari prietenele care locuiesc in strainatate, mame de copii scolari. Intrebarile au fost putine si scurte, rezumandu-se la: „In programa scolara orele de religie sunt obligatorii sau optionale?”, „Cati ani se studiaza religia?”, „Cine preda religie in scoala?”. Am sa redau raspunsurile mamelor, in mare parte bazate pe experienta proprie, cat mai exact, doar am legat conversatia de tip chat de pe Facebook in fraze.

Mihaela locuieste in Suedia, este chimist medical si mama a doua fete. Scrie pe blogul Salmi si mai are un blog de calatorii foarte interesant.
„Religia intra in programa obligatorie pana la liceu, apoi, la liceu, elevii isi aleg materiile, majoritatea, deci se poate alege. Nu e optional ci un fel de obligatoriu, dar elevii isi aleg materiile pe care le studiaza, in afara de cateva obligatorii, in functie de profil. Nu e religie cum stim noi, din Romania, se studiaza lucuri generale despre fiecare religie, un fel de cultura a religiilor, am invatat si eu la scoala de limba suedeza si a fost foarte interesant.
Nu invata rugaciuni, nu separa copiii pe culte, de exemplu in clasa Silviei sunt copii musulmani, atei, protestanti, iar Silvia e ortodoxa. Aici biserica e foarte deschisa, femeile pot fi preoti, de doi ani se oficiaza casatorii intre persoane de acelasi sex. Diana a mers timp de un an la scoala de confirmare, care tine de biserica, au invatat etica, cum sa se poarte, ea si cu un coleg ateu, nebotezat, au primit doar o binecuvantare, restul au fost confirmati.”

Lavinia este medic si locuieste in Franta.
„Victor e pentru moment la o scoala publica, unde se aplica cu strictete carta laicitatii. Asta inseamna fara religie, merg pana acolo cu laicitatea, incat la cantina scolii nu fac meniu separat pentru copiii arabi care nu mananca porc, iar elevii nu au voie sa poarte simboluri religioase la scoala.”
Carta laicitatii

Mihaela preda limba romana la Universitatea din Szeged, Ungaria si este mama a doi baieti.

„În urmă cu trei ani, şcolile generale din Ungaria au cam fost scoase din administraţia şi finanţarea primăriilor. Au putut trece în subordinea unor centre educaţionale, ori la consiliile minoritare (şcolile minorităţilor naţionale), sau la biserici. Şcoala la care învaţă Felix a trecut sub admnistraţia bisericii reformate calvine. Asta înseamnă că la festivităţi este şi preotul reformat.
Tot de trei ani s-a introdus în şcoli religia. La cererea părinţilor, profesorii de religie ţin ore pentru elevii dintr-un anumit cult. Dacă şcoala e reformată, dar sunt mulţi elevi baptişti, să zicem, vine un profesor baptist. Cine nu vrea religie, face ore de etică.
Predau religie cei care au absolvit secţia pedagogică într-o facultate a unui cult, dar este şi o specializare generală: profesor de religie.
Se studiază etică sau religie în toţi anii, până la clasa a 12, o oră pe săptămână.
La orele de religie din şcoli, nu se face îndoctrinare! Am curriculum-ul, sunt teme apropiate de cele de la etică, dar nu evoluţionism se predă, ci creaţionism.
Sunt grupe diferite, fiindcă la reformaţi, de exemplu, nu sunt reprezentări, nu îşi fac cruce, un profesor catolic nu poate preda.
În Ungaria, foarte puţini copii sunt botezaţi, elevii pot frecventa orele de religie de la orice cult
pe care îl aleg părinţii.
Am mai auzit şi aici plângeri (am citit în ziare) că o profesoară catolică i-a înfricoşat pe copii cu tema păcatului. A fost schimbată.
Băieţii mei nu au studiat la şcoală religia, nu e obligatorie decât de 3 ani. Până acum a fost opţională. Însă fiind reformaţi, în jurul vârstei de 10-11 ani au dat un examen din catehismul luteran. S-au pregătit de examen un an, la şcoala duminicală. Au fost nişte cursuri foarte plăcute, au organizat şi tabără sportivă, apoi foc de tabără cu părinţii, concursuri de tras cu arcul. La noi in familie se vorbeşte despre credinţă, la biserică merg doar eu, la una baptistă. Avem şi popă ortodox în apropiere, dar preferam sa-l evitam.”
Ora de religie la o scoala sateasca din Ungaria

Paula are doi copii scolari si locuieste in Catalonia, Spania.

„Religia e o materie optionala in colegiile publice din Catalonia si e obligatorie in scolile private religioase. Nu stiu nimic despre celelalte scoli private. Scoala copiilor mei e publica si laica. Daca un singur scolar vrea sa faca religie se introduce materia pt tot cursul lui. La scoala noastra, din 475 copii cu varste intre 3 si 12 ani, nimeni nu a cerut sa faca religie.
Religia este predata de un profesor de religie, iar in scolile private religioase de catre maici/calugari.”

Petronela sta in Italia, este mama a doua fetite, cea mai mare e de-o seama cu Eva.

„In scolile publice, religia este optionala. La inceputul anului, parintele completeaza un formular unde bifeaza cu da sau nu cursul de religie, fara sa dea explicatii suplimentare. Orele de religie sunt la inceputul sau la sfarsitul programului ca sa poti aduce/lua copilul mai tarziu sau mai devreme, in cazul in care se opteaza pentru nefrecventare. Daca parintii nu au aceasta posibilitate, aduc copiii la scoala, iar la ora de religie merg toti in alta clasa si fac ce vor, liberi, dar supravegheati de un adult din personalul scolii.”

Elena este PR-organizator de evenimente si locuieste in Olanda impreuna cu cele doua fetite de 5 si 10 ani.

„Cea mica este grupa 2, aici scoala se incepe la 4 ani, iar cea mare este in grupa 6. Amandoua la aceasi scoala, publica, de cartier. Religiile: crestinism, budism, islam, judaism, se invata doar din grupa 7, optional, poti alege intre ele si Educatie Umanistica, Freya a ales Educatie umanistica pentru anul urmator. E doar informationala, o ora pe saptamana la sfarsitul orelor de vineri, cine nu vrea nici Educatie Umanistica, nici Religioasa pleaca acasa. Se studiaza doar 2 ani, grupa 7 si 8, dupa aceea copiii plecand la 12-13 ani la liceu/gimnaziu/scoala medie.”

Alexandra este informatician si o mama tanara cu trei copii, doar cel mai mare este scolar. Cam asa este din experienta Alexandrei in Belgia:

„Catalin merge la scoala catolica, e un sistem partial subventionat de primarie. Scolile catolice sunt, evident, sub patronajul bisericii catolice. Religia se studiaza incepand cu clasa I (prima clasa dupa gradinita), la inceput o data pe luna. Gradual, pana in clasa a 6-a, ajung la o ora pe saptamana. Fiind scoala catolica, nu e optionala materia. Optionala e, in schimb, serbarea de Craciun, care are loc in biserica. Nu mi-e foarte clar incepand cu ce clasa, oricum nu cu clasa I, copiii au un curs optional de cor, tinut de o maicuta. E cea care pregateste copiii si pentru colindele de la serbarea de Craciun – sunt 1-2 colinde pe care le canta toata clasa.
Cat va fi la scoala asta (maxim pana in clasa 6-a), sigur va avea religia in program. Nu stiu in ciclul secundar(6-12) cum va fi.
La ora de religie, fac multe cantece. Colinde in perioada sarbatorilor, cantece cu tematica bisericeasca in rest. Ocazional merg la sala de rugaciuni, e o incapere langa biserica, alaturata casei preotului. Aici e deschis mult mai mult timp decat la biserica. Drumurile la biserica s-ar putea sa fie si din cauza ca scoala e chiar langa, dar si ca sunt foarte putini copiii clasa.
Religia e predata de invatatoare.
Sunt copiii de multe religii – cativa musulmani, o fetita chineza, un baietel corean. Putini belgieni, si din aia doar cativa sunt catolici, aici religia predominanta fiind cea protestanta. Sigur nu se merge pe conversie.”

Cristina este inginer chimist, locuieste in Michigan, SUA, si are doi copii, o fetita de 7 ani si un baiat de 2 ani jumate.

„Aici nu se preda religie in scolile publice, in diversitatea religioasa de aici e chiar imposibil sa acomodezi religia din fiecare colt de lume. Dar mai presus de chestiunea de logistica si echitate, e problema constitutionalitatii predarii religiei in scoala publica. Constituitia prevede clar separarea statului de biserica. Scoala e o institutie guvernamentala, platita din banul public si ar incalca Primul amendament care prevede separarea. Pentru cine doreste educatie religioasa, exista scoli private pe langa diverse biserici si moschei, sau la Scoala duminicala la biserica pe care o frecventeaza.”

Aralia este inginer, s-a mutat de curand in Danemarca. Fetita ei umeaza cursuri pregatitoare, e o clasa speciala de adaptare si invatare a limbii daneze. La intrebari a raspuns Morten, un tata danez.

„Din cate stiu eu, in scolile publice si private de aici se preda „Kristendom”. Se incepe din clasa a IV-a cu legende si reprezentari din Biblie care sunt interpretate pe intelesul copiilor. Invata si despre alte religii: hinduism, islamism, iudaism, cat sa isi faca o idee. Orele sunt predate de profesori dupa carti standard pentru materia respectiva, nu de preoti sau alti clerici. Depinde mult si de scoala, unele sunt stricte in privinta asta, altele sunt mai liberale, mai ales cele din zonele in care locuiesc multi copii de alte religii, stiindu-se ca majoritatea profesorilor au origini crestine. Religia este obligatorie, dar nu exista un curriculum strict, iar in anumite zone, ca in Brabrand si Odense, unde sunt multi copii cu alta mostenire etnica decat cea daneza, orele de religie nu sunt obligatorii. Pe de alta parte, desi Danemarca este in mare o tara protestanta, crestinismul nu este privit ca un mod de viata religios ci mai degraba ca un set de reguli etice si morale, iar religia se preda in acelasi fel, fara dogma, fara incercarea de a predica. Aici, nici chiar preotii nu fac asta. Asadar, religia se preda intr-un sens larg, departe de a fi strict axata pe credinta.”

Alina Dumitru este fotograf si locuieste in Australia. Are 3 fetite, doua merg la scoala.

„Nu se preda deloc religie. Fetele-s clasa 1, respectiv 3 (dar asta inseamna echivalentul a 2, respectiv 4 ani in scoala). Se studiaza 13 ani cu totul si niciodata religie. Daca imi dai ragaz, iti scriu si cum e la scolile confesionale, sub patronaj religios, ca si aia e o comparatie interesanta (cat NU studiaza nici acolo).
Educatia religioasa e o materie care exista in unele din scolile de aici, fie ca-s publice, fie ca-s private. Dar este complet optionala, in TOATE (nici macar in cele cu denominatie religioasa, eg catolice, evreiesti, anglicane etc nu te pot obliga sa participi la orele respective, care in general sunt undeva la jumatate de ora pe saptamana, maxim). Din ce in ce mai putine scoli publice ofera orele de religie ca optiune, fiindca de ani de zile s-a observat lipsa de interes pt ele. Fie si atunci cand erau tinute de persoane acreditate intr-un soi de „religie internationala” (nu pot preda decat acreditati – preoti din cadrul organizatiilor crestine, care trec printr-un curs special, apoi cu aceasta certificare, fie diversi pastori sau misionari din felurite culte, care trec prin aceeasi poveste de certificare, dar cu alte standarde, si predau nu chiar istoria religiilor, dar pe-acolo, un fel de mix cu-de-toate, budism, crestinism, hinduism, iehovism, you name it, world of faith something organisation).
La scolile cu denominatie religioasa. Nu am cunostinte la scoli evreiesti sau baptiste sau mai de nisa, din punctul de vedere al cultului religios. Dar din cate prind de la catolici (cei mai intalniti, scolile lor au practic cea mai buna reputatie, constant, la nivel de familii cu venituri medii) si anglicani, educatia religioasa este foarte sumara in scola primara, pe ce se pune un extraordinar accent, general, nu sustinut exclusiv de materia de specialitate, este caritatea, etica, moralitatea crestina – sa fii un om bun, saritor, prietenos, sa ajuti saracii, sa participi pozitiv la comunitate. Sa nu minti, furi, inseli etc. Fara spalat de creieri, ci doar de bun simt, cu multe istorioare biblice, ceva rugaciuni, pilde samd. Culmea paradoxului – sunt scoli catolice sau anglicane (posibil din celelalte denominatii) care accepta elevi fara sa fie apartinatori cultului, bisericii respective. De obicei se suplineste cu donatii sau ceva contributie la viata comunitatii (substantiala, semnificativa). Copiii acestia nu sunt obligati in niciun fel sa se boteze in ritul catolic sau anglican (desi, desigur, le este sugerat, finut) si pot chiar opta sa nu participe la RE (religious education classes), fara sa le fie in niciun fel afectata viata scolara. Au ceva rugaciuni, minimale, la inceput si sfarsit de zi, actiuni specifice de sarbatori, dar in mare ce se face in scolile cu denominatie religioasa de aici (si nu-s deloc putine, catolicii, estimez, sunt la paritate cu scolile publice, ca numar de institutii, nu neaparat ca efectiv scolar) e fff minimal. In liceele cu denominatie religioasa se studiaza istoria religiilor, notiuni combinate de spiritualitate, in cadrul materiei acesteia, RE (deci pe langa dogma proprie, de afiliatie). Se pune mare accent, in toate, cum am zis, pe morala, pe etica, si pe faptul ca suntem toti egali, indiferent din ce religie (sau non religie) venim.
Nici pe departe discriminare, nici pe departe adaptarea istoriei umanitatii, nici pe departe sectism. E cam ceea ce om normal cu capul pe umeri si cu principialitate si-ar invata oricum copiii, acasa.”

Irene este traducator si PR la Steysha School Of Irish Dance. Are doi copii care invata acasa. A locuit o vreme in Irlanda iar copiii au studiat la o scoala „educate together”, dar cele mai multe scoli sunt sub tutela bisericii.

„Irlanda e catolica, catehismul e obligatoriu, e predat de preoti, din cate stiu. Copiii mei au avut noroc sa fie la o scoala non religioasa, dar e foarte greu sa gasesti loc. Scolile inca sunt sub tutela bisericii. La scoala unde am fost noi se facea catehism optional, pentru ca era laica, asa cum se presupune ca ar trebui sa fie si ale noastre. Indiferent de religia pe care o are elevul, asta se studiaza. Irlanda e mai catolica decat papa, noi am avut noroc chior.”
Aici, cate ceva despre religia in scolile irlandeze.

Adina, mama a doi copii de varsta scolara, locuieste in Austria.

„Copiii mei merg la o scoala publica. Se studiaza religia, insa te poti „dezanunta” de la ea. Deci nu este un optional, la optionale trebuie sa te anunti ca sa participi, de la religie trebuie sa de „dezanunti” ca sa nu mai mergi. Dezanuntul (sorry, nu-mi amintesc termenul corect) se poate face doar in prima saptamana scolara, deci ai in principiu 5 zile timp. Si trebuie refacut in fiecare an.
Copiii care nu participa stau de obicei in alte clase, iar dupa o varsta pot sta si intr-o sala de „recreatie”, comuna, fara supraveghere (asta se intampla acum la J, care e intr-a 5-a si are 10 ani). In general se alege sa nu ramana in clasa copiii care nu vor sa participe, pentru ca nu se vede sensul dezanuntarii (adica scoala nu vrea sa vada). Ramane decizia scolii ce tactica aleg.
La clasele primare, de obicei, preda o persoana care a facut cursuri in directia asta, rar cu studii. Cursuri strict cu scopul predarii la clasele primare. persoanele mai in varsta, care lucreaza mai de mult timp in domeniu, aveau nevoie de mia putina pregatire. Acum, de ceva vreme, s-au schimbat cerintele sieste mai regulamentat ce pregatire trebuie sa aiba si le trebuie mai multa pedagogie. Insa se poate intampla sa fie si predat de un preot.
Dupa scoala primara, preda ori cineva care a studiat teologia/religia, ori un preot.
Religia ramane obiect pana la bac si se poate alege si ca obiect la bac. La bac sunt obiecte fixe, obiecte care trebuie alese dintr-un grup, de exemplu limba straina, si la alegere – biologie, geografie, religie.
Daca sunt suficienti elevi care apartin unui anumit cult, si se gaseste o persoana pregatita in domeniu, deci care sa corespunda cerintelor, se ofera cultul respectiv. De exemplu, cam la fiecare scoala sunt si ore de religie alt cult. Nu stiu insa nr. exact de elevi.”

Corina locuieste in Elvetia, are un baietel de 7 ani.

„Religia se studiaza un an, obligatoriu, in clasa a VIII-a, cate ceva din fiecare religie. Politica asta difera un pic de la canton la canton. Ca impresie generala – copilul meu e mai mic si nu face religie – pot doar sa spun ca e o deschidere normala la orice confesiune sau ateism, e o optiune personala la fel ca atatea care e respectata.”

Tot punand intrebari despre religia in scolile din lume, am aflat si lucruri noi. Imi place mult cum se studiaza religia in tarile nordice, asa mi-ar surade si pentru Romania, pentru ca elevii pot invata despre ceilalti care nu sunt fundamental diferiti, pot intelege astfel niste conflicte care par vechi de cand lumea si fara de sfarsit, cum ar fi Kashmirul sau de ce s-au tot batut in Irlanda si inca mai ies scantei, pot deveni mai toleranti, isi pot insusi cunostinte generale de genul care-i diferenta dintre suniti si siiti, cred ca multi nu stim asta si-i bagam pe musulmani in aceeasi oala.

Daca s-ar preda in acest fel, studierea religiei ar fi chiar necesara, la nivel de cultura generala, si in clasele mari, incepand de exemplu din clasa a VII-a sau poate doar la liceu. Educatia religioasa in cultul la care se afiliaza familia copilului ar trebui facuta acasa, fie si cu ajutorul bisericii, daca ar exista scoli de duminica pe langa biserica. Am mai spus, asta mi se pare o solutie decenta si inteligenta, pentru ca BOR are locatii suficiente, – probabil ca exista putine sate fara biserici – si personal cu studii superioare. Scolile de duminica la care parintii isi pot duce copiii ar putea deveni un bun liant intre biserica si comunitatile respective, biserica implicandu-se activ in viata comunitatii, ceea ce n-am observat pana acum.
Nu am date despre celelalte tari ortodoxe, nu stiu pe nimeni in Grecia, Rusia sau Bulgaria, Irene mi-a zis cate ceva despre Cipru, unde se studiaza ortodoxism, religia este predata de profesoare, orele par sa fie relaxate, se merge la biserica dar fara sa stie daca exista alta optiune pentru cei care nu vor sa studieze religia.

Le multumesc celor care mi-au raspuns la intrebari, am pus profesia acolo unde am stiut cu ce se ocupa fiecare, unde nu am stiut am vrut sa fiu discreta si n-am intrebat. Am pus si un poll mai jos, este deschis timp de o luna.

Reclame

40 de gânduri despre „Ora de religie in scolile din lume

  mihaela a spus:
  13 aprilie 2014 la 12:20 PM

  Corect cred ca este „religie ortodoxa” nu ortodoxism. Ortodoxism suna ciudat si are mai multe sensuri. Nu ai spune catolicism, nu? ci „religie catolica”.
  la copiii mei orele chiar sunt relaxate, nu e nici o indoctrinare.
  Cred ca totul depinde de profesor, de capacitatea lui de a transmite valorile credintei pentru mintile fragede ale copiilor.

   adra_bell a răspuns:
   13 aprilie 2014 la 1:06 PM

   Are si acest inteles de religie ortodoxa. Sper sa fi fost numai la noi, din toata Romania o problema care sa tina strict de profesor. Doar ca si manualul lasa de dorit si atunci sper ca acesta este singurul manual cu lipsuri si interpretabil. Dar ma bucur ca nu trebuie sa sper si pe mai departe intr-un manual mai bun si/sau un profesor mai corect

  mary a spus:
  13 aprilie 2014 la 2:04 PM

  Esti atee? Mereu bati campii cu religia. Daca nu iti convine du te in alta tara. Bunicii si stramosii nostrii au fost ortodocsi. Vii tu acuma sa faci lege. ..no chance

   adra_bell a răspuns:
   13 aprilie 2014 la 3:13 PM

   comenteaza tu in alta parte, nu-mi spune mie sa plec din tara! ce cauti sa citesti un blog in care se bat campii despre religie in loc sa fii la biserica?

    mihaela a spus:
    13 aprilie 2014 la 11:44 PM

    La biserica nu se intampla nimic la ora la care scrie Mary, slujba s-a terminat de mult.

     adra_bell a răspuns:
     14 aprilie 2014 la 3:48 AM

     o carte de rugaciuni atunci? Biblia? vietile sfintilor? ceva crestinesc ca sa isi insuseasca un set de norme morale crestine?

      mihaela a spus:
      14 aprilie 2014 la 10:20 AM

      asta da, ai dreptate.

      mary a spus:
      14 aprilie 2014 la 2:28 PM

      Iti fac un colet si pt tine?Tu de ce ai facut religie? Ca sa poti sa dai cu ea la cos? Iarta ma, dar faci niste confuzii MARIII

       adra_bell a răspuns:
       14 aprilie 2014 la 2:58 PM

       eu n-am facut religie. Multumesc, nu, citeste-le tu, se pare ca ai nevoie

       mihaela a spus:
       14 aprilie 2014 la 11:39 PM

       mary, eu am vorbit foarte serios. Andra chiar are dreptate, e bine oricand sa citesti lecturi duhovnicesti.
       iar supararea nu iti face cinste deloc. In nici un caz nu convingi pe cineva ce bun e crestinismul fiind asa manioasa. Mai usurel!

   Carola a spus:
   13 aprilie 2014 la 5:05 PM

   Mary, întâmplător, într-o tara (in orice tara, nu doar România), pot locui oameni diversi. De culori diferite, de religii diferite, chiar areligiosi, culmea. Unii mănâncă mamaliga, unii pâine neagră, toți in aceeași Românie. Vrei sa faci o enclava strict ortodoxa? Fa-o! Dar ce tupeu sa dai pe cineva afara din tara lui (ca, deh, nu-i doar a ta!) pentru ca nu crede ca tine. Știi cât sânge a curs din cauza unor argumente din astea? Mult prea mult.

   tizul a spus:
   14 aprilie 2014 la 5:21 PM

   Eu as trimite imbecilii in alta tara.
   Ortodoxa.
   Mai ales p-aia care, pe langa faptul ca urasc tot ce este diferit de ei, scriu agramat.
   Ori o ard in engleza.
   Anapoda.
   Crezand ca asta ii face mai putin imbecili.
   Cand avem cuvintele bunicilor si stramosilor.
   Pur rromanesti!:))))

  salmi a spus:
  13 aprilie 2014 la 11:04 PM

  Am răspuns tare pe scurt, dar ce a răspuns Morten pentru Danemarca e valabil si in Suedia :).

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 9:23 PM

   Multumesc, mie mi se pare destul de complet.

  mihaela a spus:
  13 aprilie 2014 la 11:40 PM

  Andra, ai dreptul sa renunti la religie. fa-o daca tii neaparat.
  Ce nu inteleg eu e de ce vrei sa-i convingi si pe ceilalti cat de rea e religia in scoala. Si de ce insisti asa.
  Iar sondajul chiar nu are mare valoare. Aici intra mai mult cei care au aceleasi pareri cu tine, asa ca va puteti sustine si incuraja reciproc eventual.
  Nu se va scoate prea curand religia din scoala, oricat s-ar da Remus Cernea cu fundul de pamant. Nu vad eu politicianul sa-si asume chestia asta, intr-o tara in care 86% sustin predarea religiei in scoli (vezi sondaj facut de Soros : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10077512-predarea-religiei-scoli-este-sustinuta-86-dintre-romani-studiu.htm).
  Gasesti in sondaj si procentul care te reprezinta.

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 3:47 AM

   am renuntat si i-am convins si pe altii. Da, asa e, teoretic in sondaj ar trebui sa fie parerile asemanatoare. Uite ca s-a votat chiar diferit.

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 3:54 AM

   iar politicienii nu-si asuma asta pentru ca plimbarea popilor prin fata camerelor de luat vederi, inchinarea pe la posturile TV si ridicarea de biserici aduc voturi. Mai pun un mic, o bere si o sticla de ulei si s-a mai facut de un mandat.

    tizul a spus:
    14 aprilie 2014 la 5:26 PM

    Ai fost vre-odata in biserica, la tara, inainte de alegeri? Meri in cel mai apropiat sat si o sa vezi. Popa spune clar cu cine trebuie votat. La asa ceva nici-un politician nu va da cu piciorul. De-asta avem talharii care ne conduc! 😉

  Carmen a spus:
  14 aprilie 2014 la 9:29 AM

  Eu cred ca marea problema in Romania nu este religia in scoli, ci cine o preda si ce manuale sunt. Fiica-mea este in clasa 0, are un profesor tanar de religie, foarte bland (nu prea reuseste sa tina in frau 30 de copii, dar nici atunci nu apeleaza la amenintari cu „pedeapsa divina”), iar orele de religie sunt relaxante si placute: daca e vreo sarbatoare/sfant – vorbesc despre semnificatia sarbatorii, viata stantului pe scurt sau coloreaza o fisa cu tema respectiva; le citeste povesti cu pilde, le pune filmulete pentru copii (fiica-mea stie mai multe decat mine despre Solomon si alte personaje biblice din Vechiul Testament). Nu invata rugaciuni, nu-i indoctrineaza in niciun fel.
  Carmen

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 9:20 PM

   Ma bucur mult ca exista si exemple pozitive. Din pacate nici macar n-a fost vorba de pedeapsa divina ci de tot felul de diavoli si de ingeri rai.
   In scoala se preda dupa un curriculum, iar manualul trebuie sa corespunda acelui cadru. Ai citit manualul? Esti multumita de el?
   Intreb de curiozitate, pentru ca eu l-am citit in amanunt destul de tarziu si m-am ingrozit, nu-mi pot ierta aceasta delasare, ca sa nu zic mai rau.

    Carmen a spus:
    15 aprilie 2014 la 10:37 AM

    La clasa 0 nu au manuale, deci nu am vazut niciun manual. Oricum, nu o s-o scot de la religie, pentru ca nu o voi putea scoate de la toate materiile unde va auzi ineptii. prefer sa o las sa asculte, sa discutam ce aude, ce intelege si cum se potriveste (sau nu) ce aude cu credinta noastra, sa invete sa discearna.
    Nu o pot creste sub un glob de sticla.

     adra_bell a răspuns:
     15 aprilie 2014 la 10:46 AM

     cum sa nu aiba manuale? la nimic?
     „credinta noastra” e cuvantul cheie. La noi nu corespunde deloc

  Corina a spus:
  14 aprilie 2014 la 11:25 AM

  La orele de religie din clasele primare (in Romania) ne spunea preotul tot felul de pilde si povestioare in care eu, cu naivitatea mea de copil, chiar credeam. Una din ele povestea despre un baiat care a pus mancare in semn de multumire in fata unei cruci cu Isus, si mancarea a disparut (adica Isus a mancat-o). Astfel am venit si eu acasa si am pus orez cu carne in fata singurei icoane pe care o aveam in casa si la care ma inchinam in fiecare seara. Mancarea a ramas acolo in farfurie, Dumnezeu nu a vrut sa o manance. A fost o mare dezamagire pentru mine si de atunci am incetat sa ma mai rog si sa mai cred orbeste in ce ni se spunea la orele de religie. Sufletul meu de copil de 10 ani a fost tare nedumerit.
  Nu stiu in ziua de azi in ce stil se preda aceasta materie, dar in mod sigur ar trebui sa se puna accent pe o cultura generala despre religii, si nu pe povesti care tampesc copiii. 🙂 Copiii trebuie invatati sa fie OAMENI, sa fie buni si plini de iubire. Ore de etica par a fi mai potrivite decat ore de religie.

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 9:21 PM

   Cred ca stilul depinde foarte mult si de profesor, dar in linii genrale s-ar numi indoctrinare.

  florina a spus:
  14 aprilie 2014 la 5:39 PM

  Religia crestina a fost raspandita cu sabia, teroarea, inchizitia. Acum cu forta la scoala. Nu are nici o legatura cu divinitatea sau cu Iisus sau cu iubirea aproapelui, este doar o metoda de control.

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 9:15 PM

   nu e chiar cu forta, mai degraba in mod perfid

   mihaela a spus:
   14 aprilie 2014 la 11:44 PM

   mare greseala, florina. Ortodoxia nu are nici o legatura cu inchizitia sau cu teroarea. Pune mana pe carte inainte sa scrii (sau pe net).

  Cristina a spus:
  14 aprilie 2014 la 6:11 PM

  In primul rind se face o mare greseala. Se considera „religie” crestinismul, islamul, etc, dar nu se ia in considerare ca si ateismul este o religie. Deci nu exista educatie neutra, aboslut totul se invata din perspectiva unei religii.

  Apoi, si eu stau in SUA, iar ceea ce s-a spus despre SUA nu este adevarat. Sa-mi arate si mie unde scrie „clar” in Constitutie despre separarea bisericii de stat.

   adra_bell a răspuns:
   14 aprilie 2014 la 9:14 PM

   E o afirmatie surprinzatoare ca ateismul este o religie. Poti detalia? pentru ca nu se incadreaza deloc in definitia unei religii.
   Unde locuiesti, in SUA, se preda religie in scolile publice?

    Cristina a spus:
    14 aprilie 2014 la 9:24 PM

    Eu zic ca se incadreaza, dar comunistii ne-au spalat pe creier sa nu vedem. De exemplu, DEX-ul spune ca:

    RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe și de practici privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem.

    Deci oricine are anumite credinte privind sentimentul divinitatii apartine unei religii. Ateii au anumite credinte privind sentimentul divinitatii, cum ca nu exista, deci apartin unei religii.

    Alt dictionar spune ca religia este un set de credinte cu privire la cauza, natura si scopul universului. Ateii cred evolutia/big bang este ce a cauzat aparitia universului, deci apartin unei religii.

    Asa cum am mentionat, nu exista educatie neutra. Educatia se poate face din perspectiva ateista, crestina sau musulmana. Si eu stau tot in Michigan, si aici este comunitatea cea mai mare de musulmani din SUA. In scolile lor se preda islamul. In alte scoli publice se preda ateismul. Dar afirmatia ca in Constitutie scrie ceva despre separarea bisericii de stat este o minciuna. Daca intelegi englesza, acesta este Amendamentul 1:

    Amendment I

    Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

    Poate imi arata doamna Cristina din Michigan unde scrie ceva de biserica, separare sau de stat.

     adra_bell a răspuns:
     14 aprilie 2014 la 9:28 PM

     In concluzie, ateii se roaga si se inchina la atotputernicul Big Bang, marele atomi si sfantul ADN (eventual cu tot cu veriga lipsa) iar in scolile publice se preda religie pentru ca…evolutionim,,,pt ca …nu creationism.
     Rezulta ca procesul maimutelor.

      Cristina a spus:
      14 aprilie 2014 la 9:33 PM

      Definitia nu spune ca religia inseamna ca te rogi cuiva anume, ci ai anumite pareri despre divinitate. In scolile publice se preda ateismul/evolutionismul pentru statul doreste ca el sa fie dumnezeu, nu altcineva. Crestinii care cred inDumnezeu aduc un afront serios statului, iar statul nu accepta asa ceva.

      In final, eu spun ca implicarea statului in educatie incalca dreptul copiilor la educatie, la constiinta, la libertate intelectuala. De ce se implica statul in educatie? Pentru ca doreste supusi umili, care nu comenteaza la ce zice „dumnezeu”.

       adra_bell a răspuns:
       14 aprilie 2014 la 9:37 PM

       o teorie stiintifica este doar o teorie, care poate fi ulteorior confirmata sau infirmata. Nu este o religie. Inca o nelamurire am: scolile musulmanilor, unde se invata islamul, sunt scoli publice?

  adra_bell a răspuns:
  14 aprilie 2014 la 9:53 PM

  Cred ca fiecare are dreptul sa isi aleaga orice religie, zeu sau big bang preferat atata timp cat imi lasa familia in pace.

   Cristina a spus:
   14 aprilie 2014 la 9:57 PM

   Sint total de acord!! Asta trebuie sa fie valabil pentru toata lumea. De exemplu, mie nu-mi convine ca statul sa-mi fure banii si sa plateasca scolarizarea altora si sa-i indoctrineze cu diferite religii. Si la fel, nu imi convine ca ateii sau musulmanii sa imi indoctrineze copiii mei. De aceea spun ca statul sa iasa din invatamint si sa lase parintii sa decida ce vor ei in ce privesc copiii lor.

    adra_bell a răspuns:
    15 aprilie 2014 la 8:05 AM

    in acest fel numai copiii celor bogati si/sau educati vor avea acces la educatie. Pentru restul, un nou Ev Mediu binecuvantat

     Cristina a spus:
     15 aprilie 2014 la 8:07 AM

     Nu cred. Noi nu sintem nici bogați si nici nu știu cit de școliți. Si cunosc multi astfel de părinți, inca mai săraci decit noi. Se poate, daca se vrea.

  mihaela a spus:
  14 aprilie 2014 la 11:54 PM

  Andra, sper sa nu gresesc, tu ti-ai botezat copiii (din fericire pentru ei, as zice eu). Dupa toate discutiile astea chiar nu mai pricep de ce. Din cauza familiei?
  Ori e laie, ori balaie. Ori credem, ori nu. Nu faci un lucru doar pentru ca-l fac ceilalti, nu? trebuie sa intelegi ce faci.

   adra_bell a răspuns:
   15 aprilie 2014 la 6:30 AM

   Ar fi trebuit sa inchid comentariile, cum am facut la postarea anterioara despre religie, dar nu mi-am imaginat ca o descriere f succinta a modului in care se studiaza religia in alte tari va aduce atata patima si extremism.
   Dar se inchid automat azi.
   Imi aleg cu atentie cauzele pentru care imi consum energia. Aici nu e vorba de credinta nimanui ci de modul in care altii isi predau credinta in scoli, de modul in care influenteaza minti foarte tinere.

Comentariile sunt închise.