Cum sa eviti bolfele si seul de pe trupul noului nascut

Publicat pe Actualizat pe

Se stie ca perioada sarcinii, nasterea si lehuzia este tutelata de tot felul de supersitii. Unora nu le mai cunoastem sensul, ni se spune de catre cei mai varstnici ca „nu este bine sa…”, sunt enigmatice si infricosatoare. Altele au explicatii comice, de exemplu cand eram insarcinata cu Eva mi-a zis cineva sa nu ma uit in dreapta.

„Sa nu intorci capul spre dreapta!

Dar de ce? am intrebat eu, evident uitandu-ma spre dreapta.

Pentru ca trece un om foarte urat! ”

Explicatia a fost ca daca o gravida vede un om cu o oarecare diformitate risca sa faca un copil care sa-i semene acelui om.

Prin superstitii oamenii incercau sa-si explice inexplicabilul, sa se fereasca de accidente si probleme si, sincera sa fiu, mie mi se pare de invidiat aceasta credinta naiva, are si o latura induiosatoare, pe langa cea hilara.

Sarcina apare in  credinte legate de ploaie, cu legatura intre fertilitatea femeii si a pamantului, sau de coacerea painii, prin asemanarea intre fatul din pantec si painea din cuptor.

„Pentru ca sa ploaie, sa furi o oala de la o femeie ingreunata, sa-i faci in fund noua borti, sa torni mac si s-o arunci in fantana si indata o sa ploua.

Femeia ingreunata, care va manca pîne de cea intoarsa in cuptor, i se intoarce copilul in pântece. Tare sa se pazeasca femeiele sa nu manance, caci au nastere grea.

Femeia ingreunata sa nu bata cu cociorva, ca nu se poate naste copilul.

Femeia, cat e ingreunata, sa nu sada pe sacul cu faina, ca e copilul cu său pe trup.”

O datina cunoscuta si practicata si in zilele noastre prin care se ghiceste sexul copilului este cea cu sarea turnata in capul mamei.

„Ca sa stii ce sex va fi copilul pe care-l poarta mama in pantece, sa o presuri fara ca ea sa stie pe cap cu sare si, de se va prinde cu mana de gura va avea o fata; de se va prinde de nas, va avea baiat; sau de alte parti, precum: ochii, sprancenele, inchipuie gen femeiesc; capul, barbatesc etc.”

„Femeia ingreunata sa nu manance de dupa foc, caci i-i copilul talhar. Fara sa vrea, fura ce vede cu ochii.”

Aici apare o modalitate haioasa de a scuza furturile. Nu vrea bietul sa fure. Dar a mancat ma-sa de pe foc cand era grea cu el si d-aia.

„Din farmaturile de Pasti, daca le ingropi, se face „cucoana”, o planta numita si marunca, buna de baut pentru a face copii.”

marunca
Am cautat daca marunca (iarba-raiului sau vetrice) poate stimula fertilitatea si se pare ca nu, ba chiar este toxica. Ar fi folosita intens in trecut, in toata Europa, in ciuda toxicitatii ei, pentru tot felul de efecte medicale, dar in timp a cazut in dizgratie.

Altele sunt de-a dreptul poetice.
„Daca o femeie ingreunata n-ar manca ceapa si n-ar manca toata viata nici fata care o va face, atunci copilul acestei fete vede vantul.”

Visurile, ca si in zilele noastre, prevestesc sexul copilului, desi mi se pare putin probabil sa te pui pe  visat  gaini sau cocosi asa cum e aproape imposibil sa te intalnesti cu un uliu.

„Cuc de visezi, faci copil.
Hulubi de visezi, sunt copii – adeca vor veni sufletele.
Cucos de visezi, faci baiat; gaina, fata faci.”

„Femeia ingreunata sa nu manance din gura uliului, ca face copilul cu o bucata de carne crescuta pe dansul sau rupta, asa cum e pasarea incoltita. Ca sa-l tamadui pe copil, sa-l ungi cu sange, iar de la asa o gaina, apucata de ulii.”

„Femeia ingreunata sa nu duca oua in poale sau in san, ca capata bolfe la grumaz.”

„Cand o femeie e ingreunata, ca sa nu se apropie ursita, isi pune ac in camesa, la piept, sau in carpa, in cap, pe 3 fire sau pe 3 ori cate 3.”

Daca va vine sa radeti, nu uitati ca aveti de partea voastra cunostinte de medicina moderna care nu existau pe vremea aceea. Oamenii incercau doar sa ocroteasca femeia insarcinata  si sa-si protejeze urmasii prin cunostintele pe care le aveau atunci la indemana.

Sursa: Datele si credintele poporului roman, autor Elena Niculita Voronca

Sursa imaginii

Despre marunca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s