Ramane pentru anul viitor (II)

Publicat pe Actualizat pe

Anul acesta am avut 3 cuiburi de topinambur migrat pe sub gard de la vecina care il cultiva ca planta ornamentala. Am descoperit intamplator ca este comestibil, nu l-am mai taiat si ne-a surprins cu o recolta generoasa, o papornita plina cu tuberculi. Plus ca a fost foarte vesel, a inflorit maret chiar in fata casei, unde am pastrat o groaza de buruieni care sa mascheze groapa pentru fosa, astfel incat copiilor sa nu le vina chef de explorat.

gradina 14

Cand am aflat ca aceasta planta, considerata buruiana invaziva, are un frate chiar si mai gustos in America de Sud am zis ca ma dau de trei ori peste cap si ma transform in cativa muguri de yacon.
Yaconul ar fi fratele mai dulce al topinamburului, inrudit si el nu cu napul sau cartoful, asa cum se crede, ci cu floarea-soarelui. Nu doar tuberculul este dulce, dar si planta in sine nu are potentialul de a fi invaziva pentru ca nu rezista gerului. Yaconul se preteaza minim la zona 7b si dupa socotelile mele Giurgiu ar fi intre 7 si 8, datele astea variaza foarte mult de la o harta la alta.

yacon 1

Cu gustul dulce de para, textura crocanta si putinele pretentii de ingrijire yaconul m-a incantat. Nu mai pomenesc de alte calitati cum ar fi planta minune in curele de slabire, extraordinar pentru diabetici, din yacon chiar se extrage un sirop care inlocuieste mierea sau siropul de artar. Este si o planta ancestrala, folosita de secole in alimentatia incasilor.

yacon 2

foto 2 http://www.peruvillage.com
foto 3 www.naturallybalancedhealth.com

foto 4 http://www. alanbishop.proboards.com

Dulce, crocant, nepretentios, se pastreaza o perioada indelungata si devine din ce in ce mai dulce, dietetic. Am spus ca face si flori?

yacon 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s