Salba

Publicat pe

Varvara se culcase, băgată sub plapuma grea de lână îşi luase burta în braţe şi aştepta să-i vină somnul, mângâind pruncul din pântece. O fi băiat sau o fi fată? se întreba fără prea mare interes, pentru ea era important să fie sănătos, altfel, ce-o da Dumnezeu, dar îl ştia pe Mite al ei, ar fi fost fericit doar cu băiat. În odaie, sforăitul zgomotos al bătrânului acoperea trosnetul lemnelor din sobă. Apoi îi veni miros de pucioasă, o lumină jucă pe peretele de la geam şi simţi mâna grea a soacră-sii pe umăr.
– Varvaro, dormi? Haidi, scoală-te, să mergem pe la Lina!
– La ora asta, mamă? abia de a protestat Varvara nedumerită, dar s-a ridicat şi a luat cămaşa de zi pe care i-o întindea bătrâna.

Lampa îi lumina nemiloasă trupul gol de care Varvara se ruşinase de când intrase în familia asta de femei puternice, şoldoase, cu braţe rotunde şi ţâţe mari. Ea era alt soi, firavă ca un ţâr, băţ îmbrăcat îi zicea soacră-sa cu un dispreţ pe care nu se străduia să şi-l ascundă. Măcar ăl bătrân nu putea s-o vadă, dormea de tăiai lemne pe el, chiar dacă povarna nu prea mai mergea, el tot era acolo, zi de zi, la încercat fruntea.

Înainte de război, la povarnă veneau căruţe din toată plasa, încărcate cu butoaie de borhot, se făcea coadă până la drum, ţuica curgea zi şi noapte, acum rar mai aveau muşterii, în sate rămăseseră mai mult femei neinteresate de ţuică, din prune făceau magiunuri şi pistil …..Continuare

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s